Bingöl kışında bir gün.

Bingöl ya da Çewlik yüksek rakımlı bir kent. Zaza diyarı, kar memleketi, kavurma yurdu. Müthiş bir doğaya sahip olan ve aynı zamanda çobanlarıyla tanınan bir zamanların Çapakçur’u. Değişik tarihlerde, değişik isimler alan bir dağ kenti. Sırtını Erzurum’a, yüzünü Diyarbakır’a dönen, burmalı kadayıfın ana yurdu…

İşte bu kent uzun yıllar rüyalarıma girer, beni kendisine çekerdi kış mevsiminde. Göz alabildiğince beyaz örtü müthiş çekici gelir, dingin havasında saatlerce yürüme isteğim doğardı. Özellikle Bingöl ile ilgili fotoğrafları incelediğimde ya da orada çekilen filmleri izlediğimde isteğim tavan yapar, kışın ortasında hemen bir arabaya atlayıp, gitmek isterdim.

Ama hiç bir zaman da gidemezdim. Bu nedenle her kış hayıflanır, karlı fotoğraflarını çekememe üzüntüsü yaşardım. İyi ki bir kaç kez yaz mevsiminde gidip gelmişliğim vardı. Bu beni biraz teskin ediyor olsa da gitme isteğim içimde yaşamaya devam ediyordu.

Bu nedenle uzun süredir kar yağdığında Bingöl’e gitmeyi planlıyor, artık bunu gerçekleştirmeliyim diye düşünüyordum. Bu düşüncem nihayet geçen ayın ortalarında gerçekleşti. Ben bembeyaz karla kaplı köy ve kasabalar beklerken, ortalık bahar kokuyordu. Ne soğuk vardı, ne de kar. Bu kış kar az yağmış. Merkezde ve bazı ilçelerinde takvim yaprakları şubat ortasını göstermesine rağmen kar hiç yoktu. Bunun için Karlıova yani Kanîreş’e gittik. Bingöl dağlık ama Karlıova adı üstünde ova. Ama yükseltisi fazla. Erzurum’a komşu. Erzurum bir adımlık yer. Kentin geneli Kürt. Çoğunlukla Kurmanci konuşurken, az bir kısmı Zazaca konuşuyor. Karlıova çoğunlukla küçük baş hayvancılık yaparak geçimini sağlar. Mor koyun diyarı, çoban yatağıdır. Her evin koyunları, ahır ve samanlıkları birbirinden ayrı. Kar sanırım kısa bir süre önce yağmış ve öylece kalmış. Bata çıka fotoğraf çekimi için Toklu’nun iç sokaklarını gezdik. Hava harikaydı. Bir ara kar bile yağdı ve ortalığı sis kapladı.

Fotoğraf çekimi için hava harikaydı. Yerde kar diz boyu ama hava bahar tadındaydı. Hiç böyle beklemiyordum. Bingöl denilince set, karasal bir iklim gelirdi. Ama artık sanırım böyle değil. Soğuk yüksek rakımlı dağların zirvelerini bile terk etmiş. İklimin yumuşamasında çevrede yapılan barajların etkisi olmuş mudur bilmiyorum. Bilim insanlarına göre sıcağı etkileyen faktörler arasında barajlar geliyor. Bu nedenle Bingöl iklimi daha ılıman, daha yumuşak bir hava olmuş.

Yorum bırakın

Search