Bir aile, bir fotoğraf.

Her fotoğrafın bir hikayesi var. Fotoğraf çekerken insanların hikayelerini anlatmasını istemem. İşi doğal seyrine bırakırım. İsterim ki çektiğim fotoğraf yaşanan hikayeyi anlatsın.

Genelde yöntemim budur.

Bu fotoğrafı Van’ın ünlü Peynir Pazarına giden ara sokaklarda 2013 yılında, sabah saatlerinde çektim. Sanırım Van ve yöresini tanıyan, burada ki sosyal dokuyu bilenler fotoğrafın ne anlattığını anlamışlardır.

Ama Mezopotamya Kültürüne, tarih ve yapısını yabancı birisi için bu fotoğrafı yorumlamak güç olabilir.

Bu nedenle anlatmak daha iyi olur diye düşündüm.

Bir pazar günü daha rahat fotoğraf çekmek için Van Sokaklarındaydım. İnsan Van’a gelince önce otlı peynir pazarına uğrar.
Ben de öyle yaptım. Ara sokaklardan geçip pazara varayım derken, kapalı bir dükkanın önünde yaşlı bir amca, genç bir kadın ve tedirgin iki sevimli çocuk. Bu görüntülere alışkın birisi olsam da deklanşöre baktım. Rahatsızlık vermemek anacıyla amcaya selam vererek açık dükkanlara doğru fotoğraf çekmeye başladım.Fotoğraf çekiyordum ama gözüm kulağım, dükkan önünde bekleyen aileydeydi. Uzun süre çevrelerinde dönüp dolandım. Çocukların mızmızlıkları ve ara sıra amcanın çocuklara kızmaları dışında bir dialog yaşanmadı.Kadın gelini olmalıydı. Arada ki mesafe ve hafifçe sırtını dönmesi, çocukları susturmaya çalışmasından anlaşılıyordu. Kırsalda yaşayan Kürt ailerde bir adet var. Gelin,gelin olarak geldiği evin büyüğü olan kayınbabasıyla evliliğin ilk zamanlarında konuşmaz. Meramını el kol ve baş işaretleriyle anlatır. Belli bir süre böyle geçer. Sonra kayınbabasının elini öper ve kayınbabasıyla artık konuşmaya başlar. Kayınbaba da geline elini öptüğü için para ve hediye verir. Bu gelenek kentlerde yok denecek kadar azdır. Ama köylerde halen bazı ailerde yaşam buluyor.

Bu fotoğrafta olduğu gibi…

Yıl 2019. Aradan 6 yıl geçti. Bu fotoğrafta ki sosyal doku halen varlığını koruyor. Koruması da normal. Bu ne bir gerilik, ne de bir ayıp. Köy toplumunun süre gelen gelenek ve göreneği…Kendine has bir kültürel doku.

Belki yakın zamanda yok olacak ama yerine başka davranış ve gelenekler yerleşecek.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s