Mezopotamya’da sebze ve meyve yetiştirmek, kurutmak bir gelenektir. Çoğu aile ihtiyacından fazla sebze ve meyve kurutur, eşe dostta satarak, aile bütçesine katkı sunar. Kurutmalık, kışa hazırlık genellikle kadınların işidir. Nadir de olsa, bazı erkeklerin kurutma işini yaptığını söylenebilinir.
Özellikle yöreden yöreye değişse de biber, domates, kabak, acur, bamya ve patlıcan kurutulurken; kaysı, erik, armut, dut, üzüm ve daha bir çok meyve kızgın güneş altında kurumaya bırakılır, meyveler tam kurumadan toplanırken, sebze ise tamamıyla kurutulur.
İş sanıldığı kadar kolay değildir. Bir kere sebze ve meyve kurumaya bırakıldığında küflenmeyecek, renk değiştirmeyecek ve farklı bir tada dönüşmeyecek.
Genellikle sebze ve meyveler bazen bütün, bazen dilimlere ayrılır ya da ipe geçirilerek güneşte kurutulmaya bırakılır. Bu bazen biber, bazen domates ya da kaysıdır.Bir çok yörede, mevsim sonbahara evrildiğinde, tarlalar, evlerin üstü hatta yol kenarları kıpkırmı ve sarıya kesilir. Biber genç kadınların ellerinde kurutulurken, kaysı ve başka meyvede güneşte tam kurumadan toplanıp, yemeye hazır hale getirilir.
Dolmalık Kırmızı biber kurutan genç kadınlar. Suruç /Müşrit Pınar 2014