Siverek’te Xas/marul bahçalarının bulunduğu mevkinin yeni imara açıldığı yıllar. Yıllı tam hatırlamıyorum. Ama sanki 1985 gibi aklımda kalmış. Yanılma payını da buraya not düşerek, o dönemi hatırlatmak istiyorum.
Fotoğrafı genelde has bahçeleri olarak bilinen ve Siverek’in sebze ihtiyacının karşılandığı 1975 yıllarında imara açılan alanda çektim. Bu alan Siverek’in toprak ihtiyacını karşılayan bir yerdi. Her nedense toprağı sıva için daha makbul görülür, hep bu alandan toprak çekilirdi. Siverek’in tipik Mezopotamya Mimarisi ile inşa edilen,duvarları taştan,damları kavak ağacından olan, kavak direklerinin birbirlerine duvardan duvara paralel döşenen ve üzeri tahta ile kapatılan, sonra da kamıştan örtülen, kamışın üstü de çamurla sıvanan toprak damlı evleri her sonbahar tekrardan toprak,saman ve tuzla yoğrulan çamurla sıvanır, kışa hazır hale getirilirdi. İşte bu ihtiyaç için Eski Has/Marul Bahçeleri olarak bilinen alandan eşeklerle toprak çekilir, evler sıvanırdı. İşte o dönemde evlerin damlarını sıvamak için toprak çekenler tarafından bir kocaman bir küp bulunmuş, hazine sanılan küpte buğday fosili çıkmıştı. O dönem çıkan küpten altın çıkmayınca değerli görülmemiş, fosil olan buğday öylece toprakla karıştırılıp, damlara sıva malzemesi olmuştu. Bu olayı duyduktan sonra haberleştirmek için gittiğim de ise geriye bu manzara kalmıştı. Buğday fosili kömürleşmiş, toprakta dağılmıştı. Sanırım bir kaç tane de olsa buğday fosilini toplamış,çantama koymuştum. Sonra yetkililere teslim etsem de, bir sonuç alamamıştım. O günlerden kalan bu fotoğrafı yıllar sonra kitaplarımın arasında basılı kart halinde buldum.Bir anlam ifade eder mi, çok bilmiyorum. Siverek tarihi için belki bir ışık olur diye paylaşıyorum. Belki ilgilenen arkeologlar, araştırmacılar olur diye gün yüzüne çıkarıyorum.
Lütfen fotoğrafı kaynak göstermeden alıntı yapmayın. Çünkü bu fotoğrafların tümü bir proje çerçevesinde değerlendiriliyor.
